Търсене в този блог

неделя, 14 февруари 2016 г.

Ръжени кифлички с шоколад \ rye muffins with chocolate

Вкусни кифлички с ръжено-пшеничено пълнозърнесто брашно и поръсени със сусам. Ръженото брашно съдържа фибри, витамини от група В, антиоксиданти, минерали: манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий, регулира нивото на кръвната захар и холестерола. За по-лесно усвояване от храносмилателния тракт, е добре да се смесва с пшеничено брашно. Храни съдържащи ръжено брашно, са много подходящи за подрастващи и спортисти, а също така и за хора от третата възраст.




Продукти:

400 гр ръжено-пшеничено пълнозърнесто брашно
\ добре е да се предвиди още 100 гр ако се наложи\
10 гр мая
150 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л. захар \ добре е да е кафява\
половин ч.л. сол
2 с.л. мазнина \ зехтин, чисто масло или олио\
150 гр течен шоколад \ може и повече, за такива шоколадоядни като мен\
1 пакетче сусам


Приготвяне:
В чаша разбърквате маята с две-три лъжици топло прясно мляко, една лъжица захар и една лъжица брашно. Изчаквате да шупне. В съд пресявате брашното, добавяте шупналата смес, едно цяло яйце и белтъкът от второто, млякото, захарта, солта и мазнината. Омесвате тесто, не очаквайте да е много меко, защото все пак брашното е ръжено, но да е достатъчно твърдо да се разточва. Трябва да се получи нещо такова:




Омесете го добре, ако се наложи добавете още брашно. Оставете го на топло да втаса. След като удвои обема си, омесете го още малко и го разделете на две топки. Всяка топка се разточва на кръг и се разделя на 8 триъгълника. В широката част на триъгълника слагате една лъжичка течен шоколад и завийте като кифличка. Оставете кифличките 15-20 минути да починат, подредете ги в намазана тава или върху хартия за печене. 




Намажете ги с останалия жълтък и поръсете със сусам. Печете в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути, до приятен загар на кифличките. По този начин се получават около 16 меки и дъхави кифлички. Да ви е сладко! :)







Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: