Търсене в този блог

сряда, 13 април 2016 г.

Канапе от патладжан / appetizer with eggplant



Сезонът на зеленчуците е предизвикателство за тези, които обичат да импровизират с разнообразието предлагано на пазара. Това е рецепта за ефектно и вкусно предястие с патладжан с добавка на сирене или кашкавал и заливка от яйца и мляко. Не изисква много време, трябва само желание и някой който да оцени усилията Ви. :)




Продукти:
1 патладжан
200 гр сирене или кашкавал
200 гр колбас или филе
2 домата
1/2 ч.ч зехтин
2 скилидки чесън
1яйце
3 с. л. кисело мляко
2-3 с.л. галета
сол/ аз използвам хималайска

Приготвяне:
Нарязвам патладжана на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолявам го и го оставям за 20 минути да се отцеди от горчивия сок. Измивам парчетата и ги подсушавам. Намазвам формички за мъфини с олио и ги поръсвам добре с галета. Обръщам особено внимание на дъното на формичките, там галетата трябва да е видимо повече, за да ми е по-лесно после. При мен за това количество продукти, ми бяха достатъчно 8 броя формички, но все пак зависи от размера на зеленчука. Редя всяка формичка на пластове - най-отдолу едно малко кръгче патладжан, върху него парче сирене/кашкавал, после парче колбас / гледам да редя плътно /, върху колбаса отново патладжан , ръсвам малко пресован чесън и накрая слагам филийки с домати. Всъщност по-късно реших че може би е добре да се завърши с патладжан, а домата да е след колбаса и дори го препоръчвам, за да е по-сигурно че формата ще се запази. Залях всяка формичка със струйка зехтин и сложих в загрята на 180 градуса фурна.






След десетина минути, отворих фурната и попритиснах продуктите с дървена шпатула за да се уплътнят. След още десетина минути канапенцата вече се бяха попрепекли. Извадих ги от фурната, оставих ги да поизстинат и внимателно ги обърнах и извадих от формичките отново в тавата. 






В купа разбих яйцето с киселото мляко и малко сол. Добавих една пълна лъжица галета и със сместа залях канапенцата. 






Запекох в горещата фурна за още около 10-15 минути, трябва да се получи приятен загар. Извадих от фурната, поставих канапенцата върху чеснови пълнозърнести или ръжени сухарчета от рецептата ТУК и поднесох с много салата.




Да ви е сладко! :)


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/