Търсене в този блог

сряда, 20 април 2016 г.

Сарми от лапад с гъби и булгур





Една традиционна рецепта за сарми с лапад. Аз я поизмених малко, като вместо класическия ориз, сложих булгур. Нашите баби, използваха булгура много често, за съжаление ние някак го забравихме, а за булгура може да се каже само хубаво. Булгурът съдържа аминокиселини, които участват в отделянето на колаген в организма, а знаем че колагена допринася за гладка и еластична кожа и предпазва от бръчки. Освен това съдържа много целулоза, която спомага за изхвърляне на токсините  и прочистване на мастните натрупвания. Редовната консумация на булгур, подпомага лечението на сърдечносъдовите проблеми и на диабет, засилва обмяната на веществата и подсилва имунитета.

Продукти:
20-25 листа лапад
1ч.ч начупен булгур
1-2 моркова
4-5 стръка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
200 гр гъби
12-20 черни маслини
1 к.ч. зехтин или олио
пресен или сух джоден
млян черен пипер
хималайска сол / или друга
кисело мляко, копър, чесън 

Приготвяне:


Почистих и нарязах лука, гъбите, чесъна и морковите. Задуших ги в тенджерка на котлона в зехтин и малко вода, докато омекнаха. Добавих булгура и го позадуших за няколко минути, сложих подправките, и нарязаните маслини. След това налях половин чаена чаша топла вода и когато завря, дръпнах от котлона и сложих капака, за да се надигне булгура. 


Измих лапада и изрязах средната жила. Бланширах го за минута във вряла вода и веднага го извадих и натопих в купа със студена вода. Имайте предвид, че листата на лапада са много фини и ако се държат в горещата вода по-дълго, те омекват прекалено много и с тях се работи много трудно след това. Един съвет: ако листата до много омекнали и не може да се отделят един от друг, дръжте ги във вода с ледени кубчета вътре, по този начин те се стягат. 
В плоска чиния навих сармите, като използвах по две застъпени парчета от лапада, а където трябва слагах и трето. 




Наредих ги в тава и налях вода, колкото да се покрият. Пекох ги на 180 градуса, докато се запекоха отгоре и поеха цялата вода. 



Поднесох с кисело мляко, чесън и копър.