Търсене в този блог

сряда, 15 март 2017 г.

Червена леща с праз на фурна




Рецепта за чудесно постно ястие с червена леща. Червената леща е не само изключително вкусна, а и е отличен източник на протеини. Тя съдържа толкова протеини, колкото месото в едно и също количество от двата продукта. Практически не съдържа мазнини, с висока хранителна стойност и е богата на полезни вещества. Червената леща успешно се използва по време на пости, като допълнителен източник на белтъчини. Готви се много лесно и бързо, за разлика от обикновената леща, се сварява за много по-малко време.





Продукти:

300 гр червена леща
2 стръка праз
2-3 стръка зелен лук / може и една глава сух
2-3 моркова
3 с.л. доматено пюре или 2 домата
2с.л. зехтин
2 скилидки чесън
сол
чубрица
джоджен
магданоз


Приготвяне:


Лещата се почиства и измива добре. Бланшира се в подсолена вода за 2-3 минути /имайте предвид, че тя се сварява и става на каша за около десет минути / - така че, трябва да е полутвърда. След това се прецежда и се оставя да се охлади и да се постегне. Бульонът от лещата се запазва. 




Празът, лукът и морковите се почистват и се нарязват на ивици. Задушават се в мазнината и малко вода, докато омекнат.  В тава се изсипват: охладената леща, задушените зеленчуци, доматеното пюре и подправките.  Добавя се и пресования чесън. 



Всичко се разбърква добре в тавата и се налива отделения бульон. Ако е необходимо се добавя гореща вода, докато течността се изравни с разбърканите продукти. 



Пече се в нагрята на 180 гр фурна, докато водата се поеме от зеленчуците и ястието се запече леко отгоре. 






Поръсва се с магданоз и се поднася. Да ви е сладко! 



Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/